Brexit-i do ta bëjë më pak të sigurt SHBA-në dhe Evropën
SHBA-ja duhet të bëjë gjithçka që mundet, për ta mbajtur të bashkur këtë grup gjithnjë e më të padiskutueshëm. Por ajo duhet të përgatitet më mirë për rreziqet e sigurisë, që sjell çdo gjë që shpërbëhet Londra ka qenë ditët e fundit nën ankth, për shkak të kushteve jo... Më shumë
Sa dhe pse ka ndryshuar qëndrimi amerikan në lidhje me raportet Kosovë-Serbi
Fillimisht, që është shumë e rëndësishme, qëndrimi dhe mbështetja e SHBA-ve për Kosovën dhe pavarësinë e saj nuk ka pësuar asnjë ndryshim. Ndryshimi i qëndrimit amerikan ka të bëjë vetëm me raportet Kosovë-Serbi, përkatësisht me mënyrën e zgjidhjes së problemeve të mbetura Kosovë-Serbi pas shpalljes së pavarësisë. Deri në... Më shumë
Politika e Amerikës në Ballkan

Politika e Amerikës në Ballkan

Opinione 16 February, 2019, 18:22

Nga Janusz Bugajski* Ekskluzive Dita – Megjithëse Ballkani nuk është një prioritet i politikës amerikane, zyrtarët e Trump janë më të vendosur të zgjidhin problemet e rajonit se administrata e Obamës. Kjo përfshin ndryshimin e mundshëm të kufijve shtetërorë ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. Të gjithë komunitetet shqiptare në rajon... Më shumë
Ndryshim e jo betonizim i Kushtetutës së Kosovës
Shkruan Valon Murati Kushtetuta e Kosovës që është produkt i Pakos së Ahtisaarit është një prej pengesave kryesore që Kosova të funksionalizohet si shtet. Privilegjet të cilat iu kanë dhënë pakicës serbe, kanë bërë që në vazhdimësi edhe nën ndikimin e Beogradit zyrtar të shfrytëzohen për ta defunksionalizuar shtetin... Më shumë
Shkodra e Shqipërisë dhe veriu i Kosovës, paralele historike
Prof. Lisen Bashkurti Debati i nisur për ndarjen e veriut të Kosovës si pjesë e marrëveshjes përfundimtare për normalizimin e marrëdhënieve Kosovë-Serbi tanimë vetëm sa ka shpërthyer në sipërfaqe. E themi këtë, sepse në të vërtetë, përpjekja për ndarjen e Veriut nga Kosova ka nisur fillimisht de facto, qysh... Më shumë
Gjuha Mediatike

Gjuha Mediatike

Opinione 11 February, 2019, 12:34

Shkruan:Shpejtim Morina Industria mediatike e ka vërshuar tregun në Kosovë. Përveç mediave të shtypura dhe elektronike, në trendin mediatik janë ato online, që shfaqen në rrjetet e ndryshme sociale. Ndonëse në shumë raste në media mungon plasimi korrekt i informaconeve, verifikimi i saktë i tyre, fabrikimi i “lajmeve” për... Më shumë
Morali i shqiptarëve, në mes të këmbëve të grave!
Zana Avdiu Që nga lindja e fëmijës, kur foshnja është vajzë, ajo ngarkohet me barrën e ruajtjes së fytyrës të babës, vëllait, familjes e fisit. Dhe krejtësisht e kundërta, kur fëmija është djalë, atij i kërkohet të jetë sa me i ashpër, dhe i zoti që të marrë sa... Më shumë
Shqipëria shpenzon më tepër për një të burgosur, sesa për një student
Një tjetër problem që hasen burgjet tona, është mbipopullimi, i cili vjen nga një sërë shkaqesh të ndryshme. Më kryesorja, siç treguam në fillim të dokumentarit është ajo e shtimit të kategorive për veprat penale dhe mungesa e dënimeve alternative. Një tjetër problem që hasen burgjet tona, është mbipopullimi,... Më shumë
Si po e mban nën kontroll Trumpin një grup kriminal i lidhur me Rusinë
Roli i Rusisë në demontimin e demokracisë amerikane: ajo që ne po vëzhgojmë nuk përshkruhet më si përmbysja e demokracisë amerikane nga një fuqi armiqësore. Në vend të kësaj, është një përpjekje për kapjen e shtetit nga një sindikatë kriminale ndërkombëtare Dy vitet e gjysmë të kaluara kanë qenë... Më shumë
Trump ka të drejtë në një pikë: Bota duhet të fillojë t’i zgjidhë vetë problemet e saj
Nga Simon Jenkins Qënia e një britaniku në SHBA këto kohë, është një lehtësim i bekuar për të. Ditët kalojnë, dhe askush nuk flet për Brexit. Është sikur një bërthamë, t’i hiqet artit të bisedës. Por SHBA-ja ka ndarjen e vet të thellë, të shkaktuar nga politikat populiste. Është... Më shumë