BE, si digë ndaj nacionalizmave

BE, si digë ndaj nacionalizmave

Opinione 12 December, 2017, 12:19

Carlos Yárnoz Kulmi i nacionalizmave në Evropën e krijuar 60 vjet më parë, për t’i eliminuar ato, sot është një kërcënim për kontinentin. Nga Gjermania në Spanjë, përmes Francës, Britanisë së Madhe, Belgjikës apo Hungarisë, lëvizjet populiste përhapin helmin e ndarjeve dhe kufijve të rinj, duke i tmerruar të... Më shumë
Intelektuali – prodhues i korrupsionit
Ligji? Po ligji është vetë zyrtari i pushtetshëm? Sa më i pushtetshëm të jetë zyrtari (edhe intelektuali johuman) në një shoqëri, aq më pak liri dhe drejtësi do të mund të gjendet në te. Një jetë, intelektuali humanist kërkon parimin e së drejtës që mund të përmblidhet në moton:... Më shumë
“Politika jonë duhet të mbledh mend”
Shkruan: Jakup Krasniqi Vuçiqi, Presidenti i tashëm i Serbisë, kohë pas kohe, sikur “përpiqet” herë pas herë të shkëputet nga politikat e gjenocidit, pjesë e secilës ishte, kur Serbia ushtroj gjenocid në B e H, Kroaci e Kosovë, kur ndërkombëtaret i bëjnë ndonjë presion, por shpejtë harron dhe përsëri... Më shumë
Ne po jetojmë për të mbijetuar
Nga Musa Sabedini Çdo ditë na bie të flasim e komentojmë, ose edhe të shkruajmë për demarkacionin, për problemet që po na sjellë të gjithëve, madje edhe asaj shtrese që ndoshta nuk i ka as 50 cent në xhepin e saj ditor. E kjo klasë e jona politike dhe... Më shumë
Për flamurin e një kombi dhe qeveritë e tij
Nga Arian Galdini Nuk është e vërtetë se kombi shqiptar ka 2 qeveri. Janë në fakt pesë qeveri që kanë punë me shqiptarët. Çdo nënvleftësim apo mospërfillje e kësaj të vërtete, bën që e gjithë paradigma e aspiratave tona kombëtare, por edhe e qeverisjes së drejtë, demokratike dhe në... Më shumë
Republika e paralizuar

Republika e paralizuar

Opinione 2 December, 2017, 14:03

Edhe qeveria në detyrë është funksionuese, përbetohet kancelaria. Por kjo vlen vetëm në rrethana të caktuara. Vatrat e krizës tregojnë, se sa i rëndësishëm është krijimi i shpejtë i qeverisë së re, mendon Jens Thurau. Fillimisht presidenti Frank-Walter Steinmeier këtë javë telefonoi me presidentin turk Recep Tayyip Erdogan, më... Më shumë
Berisha dhe makthi i tij për Kosovën
Nga Mero Baze Dy qeveritë shqiptare të mbledhura sot në Korçë, e nesër në Vlorë, nuk përbëjnë më ndonjë lajm. Është viti i katërt që mblidhen prej vitit 2013. Takimet natyrisht janë përdorur dhe për populizëm, por axhenda e tyre duket se po shkon përditë e më shumë drejt... Më shumë
Akademikët ikën…!

Akademikët ikën…!

Opinione 26 November, 2017, 18:33

Nga Luan Rama Në 45-vjetorin e vet, Akademia e Shkencave prej themelimit, tek rrënimi! Në vitin 1972, 45 vjet më parë u themelua Akademia e Shkencave të Republikës së Shqipërisë. Padyshim një ngjarje e madhe, ngjarje e një rëndësie të veçantë për Shqipërinë e jo vetëm, po për gjithë... Më shumë
Kongresi i Drejtshkrimit – ngjarje e rëndësishme për gjuhën dhe kulturën kombëtare
Luan Rama 45 vjet më parë, prej 20 deri më 25 nëntor 1972, u mbajt në Tiranë me nismën e Institutit të Gjuhësisë dhe Letërsisë dhe me praninë e 87 delegatëve nga Shqipëria, Kosova, Maqedonia, Mali i Zi dhe arbëreshët e Italisë. Kongresi i Drejtshkrimit të Gjuhës Shqipe, padyshim... Më shumë
Përbindëshi para drejtësisë

Përbindëshi para drejtësisë

Opinione 23 November, 2017, 11:40

DRAGOSLAV DEDOVI Kam frikë se dënimi i përbindëshit të vënë në dritaren ekspozuese të Tribunalit të Hagës, nuk do ta shuajë etjen për drejtësi në një vend, i cili edhe më tej është rob i mentalitetit të luftërave të viteve ‘90. Mladiçin e ka arritur drejtësia, por a jep... Më shumë