Nga Mero Baze Ka një dalldi të pakuptueshme nga politikanë kundërshtarë të Edi Ramës, por dhe komentues online, lidhur me protagonizmin e theksuar publik të tij kundër kandidaturës së Donald Trump, për president të SHBA. Është e vërtetë që Rama e ka theksuar shumë këtë detaj të qëndrimit të... Më shumë
Zëri moderator i Shqipërisë
Nga Jason Katz për Washington Times Vendi me maxhorancë muslimane tërheq interesin perëndimor për stabilitetin evropian Gjatë fundit të shekullit të XX-të, në periudhën e zgjimit nga përmbysja e komunizimit dhe fillimi i shpërbërjes së ish-Jugosllavise, triumfalistët trumpetonin në të gjithë Perëndimin. Francis Fukujama artikulonte “Fundin e Historisë” dhe... Më shumë
Trashëgimia presidente

Trashëgimia presidente

Opinione 14 April, 2016, 13:21

Engjëllushe Morina Impulsi atavist ma thotë që ta filloj këtë shkrim me “e mbaroi mandatin pesëvjeçar dhe nuk mësoi as të flasë dhe as të ulet si grua-shteti”. Duke qenë që jam shqiptare (më saktësisht gjakovare) me “shpirtin në fyt” dhe gjakun e nxehtë, impulsi shpesh del i pari... Më shumë
Prof. Dr. Lisen Bashkurti për Sovrani.info Nga mediat mësuam që u dogj zyra e Presidentit të Maqedonisë, Ivanov. Djegja erdhi si pasojë e amnistisë të shpallur prej tij për politikanët më të lartë të vendit. Veprimi i Presidentit Ivanov i ka hedhur benzinë zjarrit, duke synuar që të pamundësonte... Më shumë
Mendime për historinë e feve si lëndë mësimore
Nga Aurel Plasari Në një shtet laik dhe, sidomos, të themeluar si laik, lënda e historisë së feve nuk ka se përse të mos ketë vendin e vet në programet arsimore. Në gjendjen e sotme problematike të kulturës shqiptare, specialistëve të arsimit nuk do t’u shkonte qëndrimi i aristokratëve... Më shumë
Ngjarje që godasin si kambana alarmi për qeveritarët?
Nga Jakup Krasniqi Ngjarje që godasin si kambana alarmi për qeveritarët? Dënimi i humanistes beogradase, Natasha Kandiq është një kambanë që duhet të godas fortë në veshët e të gjithë atyre që e përgatiten Raportin e Dick Martit, i cili çoi në Rezolutën e Këshillit të Evropës për “hulumtimin”... Më shumë
Kontributi kombëtar i intelektualëve shqiptar në botë
Muhamet Rogova për sovrani.info Populli shqiptar që konsiderohet ndër popujt më të lashtë të Evropës, në periudhën e antikitetit kishte arritur lulëzimin më të lartë duke formuar mbretëri të suksesshme me institucione të rregullta shtetërore të njohura në histori. Por me pushtimin e mbretërive shqiptare nga Perandoria Romake, territoret... Më shumë

Diplomati shqiptar pa profil

Opinione 11 April, 2016, 11:24

Prof. Dr. Lisen Bashkurti për sovrani.info Diplomacia shqiptare është përballë sfidave të mëdha. Kohët e fundit janë rritur shumë zërat kritik nga brenda dhe jashtë ndaj saj. Ndër to ka edhe zëra racional dhe profesional qe lypet të konsiderohen seriozisht. Kritikat përfshijnë problematikat fqinjësore, vështirësitë e pakicave shqiptare përreth... Më shumë
BBC: Sfida gjigante e Thaçit për të qenë president unifikues
Hera e fundit, kur Kosova kishte zgjedhur një president në vitin 2011, shumë njerëz e kishin parë vetën duke kërkuar nëpër internet për të marrë vesh më shumë se kush ishte njeriu që tash e tutje do ta quanin president/e. Një zyrtare e lartë në hierarkinë e Policisë së... Më shumë
Prof. Dr. Lisen Bashkurti për sovrani.info 7 prill 2016. Si sot shtatëdhjetë vjet më parë, më 7 prill 1939, Shqipëria u sulmua nga fashizmi italian. Ishte ndër vendet e para viktimë e Aksit Nazi-Fashist, Rome-Berlin-Tokio. Fashistët italianë u pritën me rezistencë popullore. Patriotët e mëdhenj Mujo Ulqinaku, Abaz Kupi... Më shumë