Depresioni i lidhur me sëmundjet dhe  goditjet në zemër tek njerëzit e moshuar Depresioni i lidhur me sëmundjet dhe  goditjet në zemër tek njerëzit e moshuar
Me kalim të moshës, ka shansa që ne të përjetojmë simptomat e depresionit. Hulumtimet tregojnë se simptomat e depresionit mund të lidhen me një... Depresioni i lidhur me sëmundjet dhe  goditjet në zemër tek njerëzit e moshuar

Me kalim të moshës, ka shansa që ne të përjetojmë simptomat e depresionit.

Hulumtimet tregojnë se simptomat e depresionit mund të lidhen me një rrezik më të lartë për vdekje.

Megjithatë, simptomat e depresionit të të rriturve të moshuar mund të shërohen nga profesionistët e kujdesit shëndetësor.

Për më tepër, simptomat e depresionit kanë qenë të lidhura me sëmundjen dhe goditje në zemër në moshë të mesme dhe të moshuar.

Studiuesit sugjerojnë se lidhja me sëmundjen e zemrës mund të luajë një rol në rritjen e rrezikut të vdekjes tek të rriturit më të moshuar që kanë simptoma të depresionit.

Ekziston gjithashtu një lidhje e njohur mes depresionit dhe vdekjeve është nga kanceri dhe bie në të rriturit e moshuar.

Këto lidhje mund të kontribuojnë në një rrezik në rritje të vdekjes për të rriturit më të moshuar, sugjerojnë hulumtuesit.

Meqenëse simptomat e depresionit ndryshojnë me kalimin e kohës, është e mundur që studimi i këtyre simptomave gjatë vizitave të rregullta së një të rrituri të moshuar mund të ofrojë më shumë informacion.

Për të mësuar më shumë, një ekip kërkimor krijoi një studim për të hetuar rolin e simptomave të depresionit në rrezik me rritje të vdekjes me kalimin e kohës transmeton Sovrani.info

Ekipi gjithashtu shqyrtoi rolin e sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në lidhjen midis simptomave të depresionit dhe rritjes së rrezikut të vdekjes.

Studiuesit përdorën informacion nga Studimi Tre-City, një studim francez që hetoi çmenduri, sëmundje të zemrës dhe goditje në njerëz të moshës 65 vjeç e lart gjatë pesë vizitave shëndetësore nga pjesëmarrësit mbi 10 vjet.

Në fillim të studimit, 16 përqind e 9,294 pjesëmarrësve kishin një histori të sëmundjeve të zemrës. Shumica e pjesëmarrësve ishin rreth 73 vjeç; 37 për qind ishin burra.

Rreth 23 për qind e pjesëmarrësve kishin simptoma të depresionit kur filloi studimi (28 për qind e grave dhe 13 për qind e meshkujve).

Pothuajse 7 për qind ishin duke marrë medikamente për depresionin e tyre. Në tri vizita në ndjekje e sipër, pjesëmarrësit u testuan përsëri për simptomat e depresionit.

Kur pjesëmarrësit u monitoruan për simptoma të depresionit në disa vizita me kalimin e kohës, simptomat e depresionit ishin të lidhura me rritjen e rrezikut për vdekje, përfshirë vdekjen nga sëmundjet e zemrës.

Megjithatë, këto sëmundje shpjeguan vetëm një përqindje të vogël të vdekjeve të shoqëruara me simptomat e depresionit me kalimin e kohës.

Studiuesit thanë se studimi i tyre sugjeroi se parandalimi i sëmundjes së zemrës mund të mos jetë i vetmi faktor që do të parandalojë ose vonojë vdekjen e të rriturve më të moshuar që jetojnë me depresion.

Është interesante që antidepresantët nuk ishin të lidhur me rritjen e rrezikut të vdekjes në këtë studim.

Studimi i tyre është botuar në Journal of the American Geriatrics Society./Sovran.info