Veprat e artit mund të na tregojnë nëse një artist vuan nga Alzheimer apo Parkinsoni. Hulumtimet e fundit nga Universiteti i Liverpool kanë analizuar...

Veprat e artit mund të na tregojnë nëse një artist vuan nga Alzheimer apo Parkinsoni.

Hulumtimet e fundit nga Universiteti i Liverpool kanë analizuar më shumë se 2000 vepra arti për të zbuluar se Salvador Dali ka vuajtur nga Parkinson.

Këtë e vërtetojnë edhe poezitë e tij të fundit.

Hulumtuesit përdorën teknikën “fractal analysis” për të studiuar se si ndryshonte stili i pikturës gjatë evolucionit të sëmundjes, duke shqyrtuar motivet që përsëriten.

Veprat që u pëdorën ishin pikturat e famshme “The persistence of memory” e vitit 1931 dhe “The swallow’s tail” e vitit 1983.

3230054275_1091dea960_o napoleons-nose-dali

download