Ish-ambasadori shqiptar: François Hollande ka urdhëruar vrasjen e 40 personave, policia franceze arreston Ramush Haradinajn Ish-ambasadori shqiptar: François Hollande ka urdhëruar vrasjen e 40 personave, policia franceze arreston Ramush Haradinajn
Nga Naim Malaj Sot ka dalë në qarkullim libri «Gabimet fatale» të Vincent Noutille.Ai pason librin e shkruar nga dygazetarë francezë Gérard Davet dheFabrice... Ish-ambasadori shqiptar: François Hollande ka urdhëruar vrasjen e 40 personave, policia franceze arreston Ramush Haradinajn

Nga Naim Malaj
Sot ka dalë në qarkullim libri «Gabimet fatale» të Vincent Noutille.Ai pason librin e shkruar nga dygazetarë francezë Gérard Davet dheFabrice Lhomme, «Një president nuk duhet ta thoshte këtë», të botuar në tetor 2016.

Ja si e citon Le Monde këtë të fundit : «Sa herë që të ketë sulme ndaj ushtarëve tanë, sa herë që të ketë marrje pengjesh, të rrembyer dhe të burgosur , çdo herë përgjigja do të jetë eadaptuar». Këto operacione të quajtura «Homo», janë vrasje me paramendim të autorëve të atentateve, të organizuara nga Drejtoria e përgjithëshme e sigurisë së jashtme ( DGSE) ».[ii]

Le Monde boton pjesë të librit: «Ii rrethuar nga këshilltarë të prirur nga aksioni ( …) François Hollande i ka dhënë urdhër të qartë shtabit të tij të përgjithshëm ushtarak të DGSE mbi këtë çështje : ata kanë dritën e gjelbër për të vrarë, edhe jashtë vendit( Ndt : Francës) bile edhe
fshehurazi, « shefat e terroristëve » dhe armiq të tjerë të prezymuar të Francës».

Gazeta vazhdon të citojë “…së paku 40 veta janë ekzekutuar jashtë vendit midis 2013 dhe2016”. Është e qartë se bëhet fjalë për ekzekutime pa gjygj. E njëjta gazetë kohë më parë do të shkruante në 1999 se Kosova ishte “viktimë prej më shumë se 10 vjetësh e politikës së apartheid-it të udhëhequr nga Beogradi”. Më 10 prill 1999, Joshka Ficher, ministri gjerman i punëve të jashtme të kohës do të shprehej kështu për Le Monde: “kur ta njohim të gjithë të vërtetën besoj se do të jetë shumë e vështirë për ta përballuar”. Ai e krahason luftën e Jugosllavisë me luftën e viteve 30-40.
Më 3 prill, për të njëjtën gazetë, Rudolf Scharping, homologu i tij i mbrojtjes do ta quante atë çka po ndodhte » Gjenocid » ( Le Monde, 3 prill 1999).

Ndërsa Tony Blair duke iu referuar të njëjtës, thotë: “ju premtoj se Millosheviçi dhe gjenocidi i tij i urryer, do të marrin fund këtu” (The Guardian, 28 tetor 1999). Ato që ndodhnin në Kosovë, u krahasuan prej klasës politke perëndimore me tmerret e shkaktuara nga nazistët në Evropë, kundër të cilëve rezistenca franceze dhe gjenerali De Gol iu kundërvunë me aksione konkrete dhe rezistencë të armatosur. Mbi një millionë persona, shumica burra e gra, u dëbuan dhe u zhvendosën nga shtëptitë e tyre, mbi 20 mijë gra e vajza u dhunuan nga ushtarët dhe paramilitarët serbë. Dhunimi u përdor si mjet lufte.

Më 14 dhjetor 2015, gazeta Zëri do të raportonte: “Në luftën e fundit në Kosovë janë vrarë 13 mijë e 549 persona, prej tyre 76 përqind civilë, kurse 24 përqind pjesëtarë të formacioneve të armatosura. Prej viktimave civile 1 mijë e 400 ishin nën moshën 18 vjeçare. Sa i përket përkatësisë etnike (…) shumica prej tyre janë shqiptarë me numrin prej 8 mijë e 693, kurse 1 mijë e 196 janë serbë dhe 445 romë dhe të tjerë”.[iii] Ndërkohë policia franceze arreston Ramush Haradinajn, ish- komandant i UCK-së, që luftoi kundër dhunës dhe terrorit shtetëro serb të Milloshevicit. Sjell në kujtesë se Haradinaj iu nështrua precedurave penale të tribunalit të Hagës dhe ky i
fundit e shpalli të pafajshëm.
Pra ai arrestohet për një « faj» tashmë të gjykuar dhe të shfajësuar.
A mos po hasim në një drejtësi me dy kute ?