Këto janë pemët dhe perimet që përmbajnë më së shumti pesticide Këto janë pemët dhe perimet që përmbajnë më së shumti pesticide
Për të tretin vit me radhë, luleshtrydhet kryesojnë listën e pemëve dhe perimeve të cilat kanë përmbajtje të lartë pesticidesh. Kështu thotë një raport... Këto janë pemët dhe perimet që përmbajnë më së shumti pesticide

Për të tretin vit me radhë, luleshtrydhet kryesojnë listën e pemëve dhe perimeve të cilat kanë përmbajtje të lartë pesticidesh.


Kështu thotë një raport i grupit punues amerikan të ambientit mjedisor.

Rreth një e treta e të gjitha mostrave të dredhëzave kishin të paktën 10 pesticide, u gjet në studim. Një mostër, kishte një “mbeturinë” prej 22 mbetjeve të pesticideve, vëren EËG, një grup jofitimprurës që mbron shëndetin më të mirë njerëzor dhe mjedisor.

Pas luleshtrydhe në listën e Dirty Dozen ishte spinaqi, në të cilin 97% e mostrave përmbante mbetje të pesticideve. Llogaritja në pesëshen më të lartë ishin tre frutat e zakonshme: nektarinat, mollët dhe rrushi.

Raporti bazon gjetjet e saj në pothuajse 39,000 teste të Departamentit Amerikan të Bujqësisë të 47 frutave dhe perimeve.

Ajo zbuloi se gati 70% e “prodhimeve konvencionale” kanë pesticide dhe pothuajse të gjitha – 98% e luleshtrydhe, pjeshkë, nektarina, qershi dhe mollë përmbajnë të paktën një pesticid, transmeton Klan Kosova.

Megjithatë, Agjencia Amerikane e Mbrojtjes së Mjedisit thotë se frutat dhe perimet e sotme janë “më të sigurta se kurrë”.

Kjo është lista e pemëve dhe perimeve të cilat përmbajnë pesticide:

Luleshtrydhet

Spinaqi

Nektarinat

Mollat

Rrushi

Pjeshka

Qershitë

Dardha

Domatet

Selino

Patatet