Sa duhet të qëndrojnë fëmijët para ekranit? Sa duhet të qëndrojnë fëmijët para ekranit?
Video të shkurtra që tregojnë se si njëri apo tjetri ha duke parë celularin, apo duke ndjekur një film në televizor dhe harron të... Sa duhet të qëndrojnë fëmijët para ekranit?

Video të shkurtra që tregojnë se si njëri apo tjetri ha duke parë celularin, apo duke ndjekur një film në televizor dhe harron të shikojë pjatën apo të tjerët përreth, ka kohë që qarkullojnë në rrjetet sociale. Të gjithë qeshin, por me sa duket pak e kuptojnë ndikimin negativ të kohës që kalojnë shumë prej nesh sot me smartfonë apo pajisje të tjera të komunikimit elektronik.

Sipas studiuesve koha që kalojnë fëmijët përpara ekraneve të smartfonëve, kompjuterëve, televizorëve apo pajisjesh të tjera me ekran mund t’i mësojë fëmijët me një jetë sedentare duke shtuar rreziqet që ata të kalojnë në mbipeshë, apo të bëhen madje obezë. Për këtë arsye Shoqata Amerikane e Zemrës (AHA) kërkon bashkë me organizata të tjera prej prindërve që të kufizojnë kohën e qëndrimit të fëmijëve të tyre para ekraneve.

AHA rekomandon që fëmijëve t’u lejohet të kalojnë vetëm një deri në dy orë në ditë dhe jo më shumë para ekraneve. Shumëkush vëren se adoleshentët nuk kalojnë më shumë kohë para televizorit. Por përdorimi i smartfonëve dhe pajisjeve të tjera elektronike me ekran është shtuar së tepërmi. Edhe pse ende nuk është ende e qartë se si koha që kalojnë fëmijët para ekraneve ndikon ndaj mbipeshës, studimet tregojnë se ekrani ndikon ndaj sjelljes së fëmijëve për shkak se ata “humbasin mendjen” dhe sensin e urisë apo të ngopjes kur janë përpara ekraneve.