Shenja paralajmëruese, nëse i keni këto kërkoni ndihmë te doktori Shenja paralajmëruese, nëse i keni këto kërkoni ndihmë te doktori
Mëlçia është ndër organet më kryesore dhe vitale të trupit, prandaj është e rëndësishme t’i kushtoni kujdes të veçantë. Për ta bërë këtë, duhet... Shenja paralajmëruese, nëse i keni këto kërkoni ndihmë te doktori

Mëlçia është ndër organet më kryesore dhe vitale të trupit, prandaj është e rëndësishme t’i kushtoni kujdes të veçantë.

Për ta bërë këtë, duhet të konsumoni ushqim të shëndetshëm, të bëni ushtrime fizike dhe të bëni gjumë të mirë.

Nëse ndonjë nga ju shiko këto shenja në trupin e tij është e rëndësishme që të shkojë menjëherë tek doktori.

Humbje e apetitit
Mungesa e apetitit është ndër shenjat e para që shfaqen. Ata që vuajnë nga dëmet në mëlçi ndjehen sikurse nuk kanë nevojë të hanë asgjë. Njerëzit që nuk hanë ushqim, do të ndjehen të dobët dhe të lodhur gjithë kohën.

Lëkurë e verdhë
Veç lëkurës që bëhet e verdhë, gjithashtu edhe sytë, gjuha dhe majat e gishtave marrin ngjyrë të verdhë.

Ky fenomen ndryshe njihet edhe si verdhëza dhe shkaktohet kur mëlçia nuk funksionon siç duhet, dhe në vend se të heq qafe bilirubinën(pigment i verdh) bashkë me qelizat e kuqe të gjakut, ajo në fakt e ndërton atë në gjak.

Bilirubina akumulohet në qarkullim të gjakut, e pastaj edhe në lëkurë, prandaj edhe e merr ngjyrën e verdhë.

Ndryshime në ngjyrë të urinës
Nëse e vëreni se urina ka ngjyrë më të errët se zakonisht, si p.sh. të portokalltë apo ngjyrë kafe, mund të jetë shenjë e dëmtimit të mëlçisë.

Sidoqoftë, duhet të dini se ngjyra më mbyllët e urinës mund të shkaktohet edhe nga faktorë tjerë, si efektet anësore të antibiotikëve, infeksionet në traktin e urinës, mungesë të enzimave, dehidratim etj.

Si të ndihmoni mëlçinë tuaj?

Konsumoni çaj, e veçanërisht çaj të gjelbër

Pini shumë ujë (më shumë se dy litra ujë në ditë)

Shmangni ushqimin e pashëndetshëm, pijet freskuese dhe sheqerin

Hani ushqim të pasur me vitaminë C dhe ushqime si limoni, avokado, brokoli etj.

Shmangni konsumimin e alkoolit dhe pirjen e duhanit

Bëni ushtrime fizike, vraponi, ecni, kërceni, notoni.