Zbulohet si egjiptianët i ndërtuan piramidat Zbulohet si egjiptianët i ndërtuan piramidat
Një grafik i ri zbuloi sistemin kompleks që mund të jetë përdorur nga egjiptianët për të ndërtuar piramidat e lashtë. Ai ndjek zbulimin e... Zbulohet si egjiptianët i ndërtuan piramidat

Një grafik i ri zbuloi sistemin kompleks që mund të jetë përdorur nga egjiptianët për të ndërtuar piramidat e lashtë.

Ai ndjek zbulimin e fundit të platformave të gurit të lashtë egjiptian që datojnë 4,500 vjet në një gurore alabastri në shkretëtirën lindore të vendit.

Sistemi ngriti blloqe guri që peshonin disa ton qindra këmbë në ajër nëpërmjet selaje të mëdha, besojnë arkeologët.

Kjo teknologji e njëjtë mund të ketë lejuar që egjiptianët të shkelin blloqet e pjerrëta për të ndërtuar Piramidën e Madhe.

Pjerrësia është e veshur me dy shkallët dhe shtyllat prej druri ku litarë do të lidhen

Studiuesit thonë se kjo do të lehtësonte ngarkesën për punëtorët që zvarritnin blloqe të mëdha.

Shtyllat e mëdha prej druri, të cilat u matën deri në një metër të gjatë (0.5 metra) të trasha, ishin çelësi i sistemit, thanë hulumtuesit.

Devijimi i lashtë në gurore të Hatnub u zbulua nga hulumtuesit nga Instituti Francez për Arkeologjinë Oriental në Kajro dhe nga Universiteti i Liverpoolit./Indeksonline/